Oppskrifter

DIY - dørskilt i pappobs obs, monsterpost ;-)
Her kommer en steg-for-steg oppskrift for å lage egne dørskilt som dette. Oppskriften kan også brukes til å lage bilderammer. Håper dere liker :-) Setter stor pris på å få se evt resultater, send meg bilde på mail da?

Du trenger:
Papp stor nok til skiltet du vil lage. Vanlig pappeske funker fint.
Tapetkniv, skjærematte, linjal, limstift, gaffa, penn og evt saks.
Tekstil stor nok til å dekke pappbiten og litt til. Bør ikke være gjennomsiktig.

Begynn med å tegne huset rett på pappen og skjære det ut. Jeg syns det kan være fint med litt skeiv "Tim Burton-aktig" stil. Hvis du vil begynne enkelt dropper du pipe og holder vinduet enkelt. I denne oppskriften viser jeg et avansert og et enkelt hus :-) Du kan selvfølgelig finne på mange andre ting enn de jeg har gjort også.


Klipp til stoffbilten. Stryking er vanligvis ikke nødvendig da den blir limt pent fast uansett.

Bruk limstift eller annet lim på forsiden av huset og legg det med limsiden ned på stoffet. Glatt ut og klem forsiktig. Bruk saks eller tapetkniv til å kutte stoffet ca slik:
I alle vinduer må det skjæres et kryss.Påfør lim langs kantene og strekk stoffet rundt til baksiden. Avslutt med litt gaffa. Gaffa fikser alt ;-)
Her er grunnen til at rutevinduer er mer avansert...

Her er husene ferdig kledd, neste steg er å lage navnelappen. Jeg bruker tykt papir i printeren, 250 gsm. Har du ikke data / datakunnskaper er det fint å tegne og skrive for hånd også! Mål opp og lag lapper som er minst 1 cm større enn vinduene. Lag evt noen ulike farger så kan du prøve dem ut på huset. Jeg syns det er gøy å leke med mønster og farger som matcher tekstilen.
Lappene taper du bare fast på baksiden.
Dørskiltet er såppass lett at dobbelsidig tape kan brukes som oppheng.


Hvis skiltet skal sendes eller fraktes, så pakk det for all del godt inn. Papp har en tendens til å knekke og bøye seg. Disse dørskiltene egner seg best til innendørs bruk, altså i blokker og trappeoppganger.

Kommer du til å prøve deg på et dørskilt eller en bilderamme?

Brente mandler

Ok, kanskje ikke tidenes mest kompliserte oppskrift, hehe :-D Men, se så enkelt det er å lage en fin gave! Vertinnegave, innflyttnings- eller bare hei her er en oppmerksomhet til deg-gave. Bare sørg for å ha noen poser med mandler liggende i skapet og spar syltetøyglassene dine, så er du fit for fight! Veldig billig men høy hjemmelagdverdi! Og absolutt ikke noe som bare hører jula til, da er det jo så mye annet snop.

250g mandler
150g sukker
1 dl vann

Putt alt dette i ei panne og la det koke under omrøring til vannet er fordampet. Skru ned til middels varme. Sukkeret blir til en hvit krystalisert masse igjen, men bare fortsett å røre og steke til det smelter og blir karamellisert. Pass fingrene, massen blir veldig varm. Når mandlene er ferdige legger du dem over på smurt bakepapir og løsne dem fra hverandre. Etter et par minutter kan du ta den første smakebiten, og når de er helt avkjølt legger du dem over i en lukket beholder. Med på kjøpet: Velduftende hus!Du kan også lage søte til/fra-lapper eller klistre en hilsen på glasset.

Liker du brente mandler?

Gulrotmuffins!

Gulrotmuffins
12 store amerikanske. eller én vanlig gulrotkake i rund form ;-)

4 egg
200g sukker (her er det rom for nedskjæringer altså ;-) Smaker godt uansett)
200g mel
2ts vaniliesukker
2ts bakepulver
2ts kanel
1ts salt
1,5dl olivenolje
5 dl raspet gulrot

Lag eggedosis av egg og sukker. Tilsett alt det andre og rør forsiktig til en klumpfri røre. Vend inn gulrøttene og fordel i former. Stekes på 200 grader i ca 20 minutter.

Glasur
100g philadelphiaost
100g smør
200g melis
2 ts vaniliesukker
noen dråper sitronsaft

Smaker ekstra godt med litt kanel på toppen! Jeg tok i en halv ts chai-pulver i røra også, smakte nesten pepperkaker eller krydderkake. Veldig luftige og gode, perfekt høstkos :-)

Tips til ekstra god gulrotkake: del kaken i to på lags som en bløtkake og smør et lag glasur i midten. Lag dobbel porsjon glasur så du har til toppen óg. Blir ekstra saftig! Nom nom!


How to: Bestemorruter!

Etter press fra flere hold kommer nå oppskriften på heklede bestemorruter! Håper jeg klarer å formidle fremgangsmåten! Bildene ble litt rare i fargen, men det får gå :-)

dsc0017
1. Finn garn i passende tykkelse og matchende farger. Ull passer best til hekleteppe.

dsc0018
2. Du trenger heklenål, saks og stoppenål.

dsc0019
3. Start med fire luftmasker.

dsc0020
4. Sett sammen til en ring med en kjedemaske i første luftmaske.

dsc0021
5. Lag 3 luftmasker.

dsc0022
6. Lag to staver gjennom luftmaskeringen. Dette er nå det første feltet. La trådenden bli med i ringen slik at den blir festet.

dsc0023
7. Lag to luftmasker, og et nytt felt med tre staver. Den første runden skal ha 4 slike felt.

dsc0024
8. Når du har lagd fire felt med to luftmasker imellom hver, fester du med en kjedemaske i det første feltet.

dsc0025
9. Klipp tråden og dra den ut gjennom siste maske på nålen. Første runde er ferdig!

dsc0026
10. Bytt tråd. Begynn i det hjørnet hvor du festet tråden, og legg denne sammen med hjørnet slik at den blir festet.

dsc0027
11. Lag tre luftmasker med den nye tråden. Festet blir finest uten knuter, bare hekle 2-3 masker med dobbel tråd så går det bra.

dsc0028
12. hekle to staver, to luftmasker, og et felt med tre staver til i samme hjørne.

dsc0029
13. fortsett slik rundt og fest på samme måte som på første runde. Mønsteret er egentlig veldig enkelt; tre staver og to luftmasker hele veien! (med unntak av starten på ny runde hvor tre luftmasker erstatter en stav.)

dsc0030
14. Bytt tråd igjen og fest på samme måte som sist. (her har jeg brukt dobbel tråd rosa fordi den var tynnere enn de andre) La trådenden fra andre runde bli med under slik at den festes.

dsc0031
15. Lag tre luftmasker, to staver, og fortsett med to luftmasker. Så kommer du til hjørnet.

dsc0032
16. Hjørnene skal alltid ha to felt med staver, sidekantene ett felt.

dsc0033
17. Forsett rundt hele runden og fest. Dra litt i hjørnene så firkanten finner formen. Du kan fortsette med ny farge utenpå dette og i prinsippet hekle uendelig mange runder. Putetrekk feks!

dsc0034
18. Fest den siste trådenden med nål. Alle trådene kan festen slik, men det er lettere å hekle dem inn underveis slik jeg viste.

dsc0035
19. Hekle så mange ruter du vil og sy dem sammen til et teppe :-)

Var dette til hjelp? Håper det! :-D

Her er hekleteppet som jeg holder på med.

Gulrotkake heaven!

dsc0001

dsc0002

Oppskrift på veldig god gulrotkake:
4 egg
200g sukker
200g mel
2ts vaniliesukker
2ts bakepulver
2ts kanel
1ts salt
5 dl raspede gulrøtter
1,5dl olivenolje

Stekes i 50 minutter på 170 grader

Glasur:
100g smøreost
100g mykt smør
200g melis
2ts vaniliesukker

Ekstra godt:
Del kaken i flere lag og bruk glasuren som fyll :-)
hits