Nye sminkepunger, og dagens dilemma.

En ting jeg har tenkt på en god stund, er om jeg kan bruke gjenbrukt pels i produktene mine. Vanligvis tar jeg avgjørelser raskt og effektivt, stoler på egen magefølelse og kjører på. Men i dette tilfellet har jeg både grublet, spurt venner og familie, veid alternativene opp og ned. Som dere ser har valget falt på at ja, jeg prøver med litt pels.

Jeg føler at jeg må forklare meg litt. Grunnen til at dette var vanskelig, er at jeg vet at mange er sterkt imot pels. Selv ville jeg heller aldri kjøpt meg en pelskåpe, og blir rett og slett litt kvalm når jeg ser gamle damer dekt av lange pelskåper. Men vintage, second hand, arvet og gjenbrukt pels blir noe annet i mine øyne. Helst i små mengder dog. Jeg er jo en hardbarka resirkulerer, og får vondt i magen hver gang noe "brukandes" havner på dynga. Nå har nå denne myke deilige pelsen engang blitt produsert, så etter min mening er det fint om den kan brukes videre, kanskje også av respekt til dyret det faktisk en gang var. Jeg må innrømme at jeg er redd for å støte fra meg potensielle kunder ved å bruke små pelsbiter på noen produkter her og der, at de skal boikotte hele firmaet mitt. Men samtidig vil jeg ikke undervurdere kundene heller. Man kan ikke tro at pelsmotstandere flyr i fletta og heller rød maling i hytt og pine og ikke kan tenke litt rasjonelt :-) Pelsen jeg bruker gir ihvertfall ikke inntrykk av å være ny, og selv syns jeg at det bare understreker gjenbrukstemaet mitt.

Jeg har full forståelse for at alle har sine egne meninger om både pels, kjøtt, økologisk landbruk, flyreiser, skinnsofaer, hårspray og diverse andre dyrevern-, miljø- og moralspørsmål, men her fikk dere altså min.

Hvordan er det med deg, syns du det er forskjell på gjenbrukt og ny pels? Boikotter du feks hele merkevarer hvis de har et pelsprodukt i kolleksjonen? Er litt nysgjerrig da sjø :-)

Sminkepungene finner du på Pryd Mercur, kr 290,- / 350,-28 kommentarer

Helene

08.03.2011 kl.22:10

jeg synes det er helt fair å bruke gjenbrukspels. jeg har tenkt på det selv, feks pelsluene man finner på fretex av og til - selvom jeg aldri har gått så lang til å kjøpe en... jeg synes nå ihvertfalll at når det stakkars dyret har måtte bøte med livet en gang for lenge siden, skal han ihvertfall bli brukt godt - istedet for å henge i skapet og bli drept til ingen nytte..

SIA - still waters run deep

08.03.2011 kl.22:12

det turkise stoffet har pappa i orange, sengesett ;)

Jeg har ikke penger akkurat nå, men kunne du sagt sånn ca hva det ville kosta og lage ei veske som har ca samme form som denne: http://www.hm.com/no/product/78539?article=78539-A ...men i lilla og fine stoffer. Den må tåle litt vekt (drar m speilrefleks overalt) ha glidelås og sånt :) Har funnet ut at denne veskeformen gjør speilrefleksen min til en lettvekter, hehe, men ville gjerne hatt ei som er mer personlig. Vet ikke om du tar oppdrag sånn en gang jeg da :P

Ingrid-Alice

08.03.2011 kl.22:21

Den pelsen der var jo bare nyyyydelig! Åh, skulle hatt penger nok til å kjøpe den altså. Men jeg er helt enig med deg. Av respekt for dyret og av den gjenbrukstanken synes jeg det er helt greit. Jeg er i grunnen ikke så veldig i mot pels da, men jeg skjønner og er enig i tankegangen din. Kan ikke tenke meg at noen vil skygge unna merkevarene dine av den grunn.

bente

08.03.2011 kl.22:26

Vanskelig problemstilling dette med pels synes jeg :) Secondhand pels synes jeg jo er det beste valget dersom man vil bruke pels, men samtidig er jeg redd for at det er med på å holde pelsen i motebildet unødvendig lenge. Men så er det som du sier: det er jo dumt å kaste noe som er fullt brukelig. Selv har jeg jo en gammel skinnveske og en secondhand ullgenser, og det blir jo bare dumt å skulle kaste sånne ting av prinsipp. Ikke er det særlig miljøvennlig heller, for da måtte jeg jo kjøpt nye alternativer. For meg er forresten ull, skinn og pels "samme ulla" :P

Ingrid-Alice

08.03.2011 kl.22:31

SV; Ikke sant, er like greit å bruke det til noe fornuftig! Toro Brownies Cookies er fantastisk. Men egentlig anbefaler jeg å steke dem i ca 7 minutter, siden 10 minutter er litt i overkant. Men det er jo bare mitt synspunkt. Man må jo bare prøve seg frem. Jeg liker dem jo når de ikke er helt knusktørre, men litt "seig". :-)

Ingrid

08.03.2011 kl.22:50

Flotte sminkepunger. Syns du argumenterer godt for ditt valg og ville ikke vært redd for å bruke pelsen om igjen. Den øverste sminkepungen med prikker er helt fantastisk, synd jeg ikke bor i Tr.heim lenger sånn at jeg kunne løpt på mercur i morgen ;-)

Hanne - Haa

08.03.2011 kl.23:19

Jeg må si at jeg er imot pelsbruk og sånt, men synes egentlig det er helt greit hvis det bare er små detaljer og at den ikke er ny. Ellers så hadde den jo bare blitt kastet, og det er jeg enda mer imot...!

Silje

08.03.2011 kl.23:47

Må virkelig si meg enig. Har selv blitt tilbudt second hand pels og måtte virkelig tenke meg nøye gjennom for om det var riktig for meg å ta i mot. Det var ment for at jeg skulle gjøre noe nytt og attraktivt ut av det og hvis jeg ikke hadde tatt i mot ville det bare blitt brent/kastet. Og det ser jeg ikke på som rettferdig mot de nydelige dyrene som hadde måtte bøte med livene sine! Så jeg måtte simpelthen takke ja.

Astrid

09.03.2011 kl.00:22

Hmm.. det var da riktig så søt den prikkete var da ;) Matchy-matchy..? :D

Pringeling

09.03.2011 kl.01:03

Jeg mener at gjenbruk av pels må være helt fair! Som du sier, alternativet er jo dynga!

Skjønner samtidig litt bekymringen med at det kan være med på å holde pels i motebildet lengre, men personlig syntes jeg det er ok...

for å svare på det andre du spør om:

Jeg tror ikke mange forbruker velger å boikotte et helt foretak/merke på grunn av et produkt med pels. I såfall må vel noen starte en flott aksjon for å få "mannen i gata" oppmerksom på det. Noen få, svært beviste forbrukere, kan nok finne på å boikotte for noe slik, men jeg tror det er heller få. For å være helt ærlig, tror jeg ikke du blir å merke noe til det. Visst Chanel kommer med ei splitter ny pelskåpe av sølvrev derimot...

Mettemor

09.03.2011 kl.07:45

Forstår at du syns bruk av pels er et dilemma! Med bedre brukt enn ikke brukt, eventuelt kastet, vel?

Den blå sminkepunken med bomber og denimstil var heltøff! Knallfin!

Ida Victoria

09.03.2011 kl.08:27

Veldig enig med deg ang. pelsproblematikken. Jeg ville aldri kjøpt nytt, men å fortsette å bruke allerede produsert og tidligere brukt pels, syns jeg er greit. Det støtter jo ikke ny pelsindustri, og jeg liker poenget ditt med at det faktisk viser respekt for det stakkars dyret at pelsen dens faktisk brukes når det først gikk den veien for dyret.

Jeg hadde jo et blogginnlegg for litt siden der jeg viste frem den nye gamle pelshatten min, og fikk en del reaksjoner. Mange mener all pels bidrar til å opprettholde pelsindustrien.. Men jeg vet nå ikke jeg. Det er stor forskjell på gammel og ny pels, og i dine produkter kommer det i alle fall veldig tydelig frem at det er gjenbruk!

Mona

09.03.2011 kl.08:40

Har akkurat tatt imot min andre pels. Den ene er nok minst 60 år og den andre 30 år. Bruker dem ikke og kan ikke forestille meg at jeg noen gang kommer til å bruke pels...Men når alternative er å kaste dem og de er helt fine og ikke slitte i det hele tatt, da tar jeg vare på dem. Er skikkelig dårlig på å kaste brukbare ting og tang. Klarer ikke klippe dem opp å bruke dem på annen måte heller, de ser jo ubrukt ut jo. Jeg har hatt det samme dillemma som deg, da jeg tok imot min første pels... Men det er jo arvegods og produsert og kjøpt lenge før man fikk kjennskap til pelsdyrproduksjons mørke sider. Er jo virkelig ikke bra å kaste fine brukbare klær heller. Vel jeg detter ned på samme side som deg iallefall.

Og jeg må bare si at sminkepungen med pelskant ble superfin!

Villblomsten

09.03.2011 kl.08:55

Det var ett veldig godt spørsmål :-)

Tror nok jeg ville kommet til samme svar som deg :-)

FrkAxelsson

09.03.2011 kl.09:22

Jeg er i mot bruk av pels, og jeg er redd for at dersom det er i motebilde gjennom gjenbruk, så vil det finnes rike mennesker som kjøper nytt og designere som bruker ny, ekte pels i klærne sine. MEN skal man først bruke pels, så er det selvfølgelig mye bedre å bruke gjenbruk! Jeg lar være å kjøpe ting med pels og jeg snakker med vennenen mine om det, men jeg boikotter ikke hele kjeder eller merker for det.

Likte den med prikkene jeg :)

Silje Silje

09.03.2011 kl.09:40

Når man først skal bruke pels er jo gjenbruk å foretrekke selvsagt. Men litt vanskelig å ta stilling til akkurat dette syns jeg. Pungen du laget med pels på er veldig fin, og pelsting ser bra ut, men jeg hadde ikke kjøpt den med mindre det var fuskepels som var brukt. Personlig er jeg imot ekte pels og unngår nå å kjøpe alt skinn også (men bruker de gamle vinterstøvlettene mine som er i skinn fremdeles). Syns fuskepels burde være det eneste alternativet, men du vet, jeg er jo litt sånn ;-)

juksinfanteriet

09.03.2011 kl.10:36

spør du meg er pels pels.. det blir produsert mer og mer, samme om det er gjenbruk eller ei. og det med å bruke det er å gi et signal at det er greit. Det er som å si at våpenet du kjøpte var brukt og gammelt, så da støtta du ikke våpenindustrien så mye.. Glefs

Kristin

09.03.2011 kl.11:23

Fantastisk flotte sminkepunger! Du er så utrolig flink og inspirerende!

Jeg synes at det er verre å kaste pelsen enn å bruke den når pelsen allerede er der.

Klem fra Kristin

HeidiBPettersen

09.03.2011 kl.13:12

Gjennbruk er knall bra ;)))) Uansett;))))

Det er pelsfarmene vi må få en slutt på.....Slik at det ikke kommer stadig ny pels på markede,av dyr vi ikke spiser.... Mener ikke at en ikke skal dra nytte av det som allerede er på markede...

HeidiBPettersen

09.03.2011 kl.13:25

Kjempe fine ting du lager;)))))))))

Ane

09.03.2011 kl.13:43

Vanskelig sak ja, du viser jo at du har reflektert lenge og vel. Siden skaden allerede er gjort er det fint å bruke materialet videre, og resultatet ble flott!

Veronika

09.03.2011 kl.14:05

Jeg arvet to gamle pelsjakker, men vil ikke bruke de. Vet egentlig ikke hva jeg skal gjøre med de, om jeg skal gi de bort eller hva...

Syns definitivt det er forskjell på ny pels og second hand, men syns egentlig ikke second hand er så greit heller. Ville ikke ha kjøpt det selv!

bente

09.03.2011 kl.16:11

Et tips til de som har gamle pelser de ikke vil bruke, men heller ikke kaste, er å donére de bort. Jeg vet enkelte organisasjoner som tar seg av hjemløse dyr bruker gammel pels som underlag for morløse kattunger (husker ikke hvilke i farta), og man kan også donere bort til flyktningeleire/hjemløse i østeuropa som trenger varme klær :)

Ragna

09.03.2011 kl.16:58

Jeg synes det er greit med gjenbrukspels. Argumentet om at det får industrien til å produsere mer pels kjøper jeg ikke helt.

Det er jo ikke akkurat slik at jeg drikker mer melk fordi du lager gjenbruksmelkekartonglommebøker. Bøndene må ikke produsere mer melk fordi du har et bra gjenbruksprodukt. Jeg kjøper heller ikke mer pels fordi du lager gjenbrukspelspyntede punger, så det fungerer på samme måte.

Cecilie

09.03.2011 kl.21:47

Jeg syns det er greit når det er gjenbruk.

Gjenbrukspels og juksepels er for meg like "ille". De bidrar begge til å holde liv i pelsmoten, som igjen holder liv i pelsbransjen.

Kristine

12.03.2011 kl.21:38

Jeg ville ALDRI kjøpt produktene dine med pels. Men med dette sagt, så ville jeg heller aldri boikottet eller sluttet å kjøpe de andre produktene for det. Jeg ser at dette er en gråsone. Men for meg er pelsbruk å si at pelsproduksjon er greit, og det er det bare ikke. Tenk på hva de stakkars dyra du har klippet opp og sydd på gikk i gjennom før de døde for at noen skulle få "pynte" seg med de? Men altså, synet mitt på pels er dog veldig dualistisk. Jeg synes det er et haaav av forskjell på et skinn av et skutt fritt dyr, og en pels av et gasset eller sjokket dyr i fangenskap. Jeg synes også det er noe annet med skinn av dyr vi spiser. Men det er for så vidt irrelevant her. Pels av typen på bildet har et opphav jeg er i mot, uavhengig av hvor lenge siden det er det ble produsert, eller hvem som har eid det før.

Det er min mening:)

Lille Trille uten blogg

17.03.2011 kl.14:22

Jeg boikotter alle produkter med pels, selv vintage. Min grunn er at dersom man bruker pels-elementer som et moteinnskudd risikerer man jo nettopp at andre finner pels passende som moteinnskudd og kanskje ikke er så bevisst, men kjøper produkter av/med ny pels...

H

17.10.2011 kl.20:29

Det er da vel strengt tatt ikke en unnskyldning eller et unntak at/om den er ny eller gammel - pels er det akkurat like mye uansett! Produktet er absolutt pent, men tanken på at dette en gang har vært et dyr, dreper nok min lyst til å anskaffe meg en. Det må jeg bare si. :) Det er jo ikke slik at bare fordi pelsen allerede er produsert, er det greit å legge sine egne prinsipper og opprinnelige tanker om fenomenet på hyllen. Synes det rett og slett blir feil.

Skriv en ny kommentar


Om du ønsker å komme i kontakt med meg, gå til den nye siden min, www.ingridriddervold.no eller send meg en e-post. Ingen anonyme kommentarer, takk :-)

hits